Hoppa till huvudinnehåll

De superrika blir fler – och rikare

De senaste två åren har reallönerna sjunkit med nästan tolv procent i genomsnitt – men börsen går bra. Under 2023 har antalet mångmiljonärer och dollarmiljardärer i Sverige ökat.

Montage: Proletären

I Sverige blir de rika allt rikare. I år har sex nya svenskar kvalat in på Forbes lista över dollarmiljardärer, och antalet miljonärer med över 100 miljoner kronor i värdepapper har fördubblats under året.

Connoisseur heter en exklusiv tidning som enligt de själva ska vara ”en belöning för de i Sverige som bidrar mest”. För att prenumerera måste du ha en taxerad inkomst på över 2,6 miljoner kronor per år.

Varje år gör Connoisseur en enkätundersökning bland sina cirka 30.000 läsare för att ta reda på intressen, konsumtionsvanor och förmögenheter. Årets svar chockade chefredaktören Susanne Ytterskog. 

Antalet svarande med en förmögenhet på över 100 miljoner kronor har ökat från tre till sju procent på ett år, och över en tredjedel av miljonärerna har över 20 miljoner kronor i värdepapper.

– Vi hoppade till när vi såg resultatet, jag har aldrig sett något liknande under 25 år. Antalet miljonärer som har över 100 miljoner kronor i värdepapper har fördubblats på ett år. Det är helt otroligt, säger Susanne Ytterskog i en intervju i Göteborgs-posten.

Svenska löntagare har inte sett reallöneökningar sedan 2020. Under de senaste två åren har köpkraften minskat med nästan tolv procent i genomsnitt och fallet fortsätter.

Miljonärernas ökade inkomster kommer inte från löneökningar i första hand, utan från vinster på börsen. Breda Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar, ökade med över 17 procent under 2023.

De superrika vill gärna spendera sin nya förmögenhet. 44 procent av de tillfrågade i Connoisseurs undersökning planerar att åka på weekend-shoppingresa under 2024 – jämfört med 16 procent året före.

Många har köpt på sig bilar och båtar. I år svarar 47 procent av miljonärerna att de äger en båt jämfört med 42 procent förra året och antalet hushåll med fler än fyra bilar har ökat från 10 till 17 procent.

2023 tog sig sex nya svenskar in på Forbes lista över världens rikaste personer. Det innebär att det nu finns 43 svenskar på listan, och att Sverige förblir sjua på listan över länder med flest dollarmiljardärer per capita – bara toppat av skatteparadis som Guernsey, Singapore och Monaco.
 

Top 10-listan: dollarmiljardärer per en miljon invånare

  1. Monaco 76,8
  2. Liechtenstein 25,2
  3. St.Kitts & Nevis 21,2
  4. Guernsay 15,6
  5. Cypern 10,9
  6. Hongkong 8,9
  7. Singapore 6,6
  8. Schweiz 4,6
  9. Sverige 4,1
  10. Barbados 3,7